תהליכי האיתור

סקירת תהליכי פעילותה של מטמונט באיתור נכס ועד לרישומו על שם בעליו

תהליך איתור הנכסים

לצוות מטמונט ידע ונסיון רב בתחומי מקרקעין רבים, החל בהבנה בתחום התכנון, דרך ידע בתחום מיסוי מקרקעין, דרך ידע רב במיפוי וצילומי אויר וכלה בכל הקשור להליכים משפטיים לגבי עזבונות וירושות של מקרקעין.
צוות מטמונט עוקב אחר שינויים בתוכניות מתאר ברחבי הארץ ומתמקד באזורים אשר הופשרו לבניה. קרקעות אלו נרכשו לפני עשרות שנים והיו בעלי ערך נמוך. זוהי אחת הסיבות שבעלי הקרקע לא ייחסו להם חשיבות עד כדי כך שלעיתים לא סיפרו לבני המשפחה על הבעלות.
צוות מטמונט יודע לזהות קרקעות אשר הוזנחו משך עשרות שנים על ידי בעליהם אשר רובם ככולם הלכו לעולמם והיורשים לא טיפלו בהעברת הקרקע על שמם או שאינם יודעים כלל על הזיקה שלהם לקרקע. בין יתר הסימנים לכך שהקרקע הוזנחה ניתן לציין את אי תשלומי מס הרכוש שהושתו במשך שנים רבות על הקרקעות (המס בוטל ואינו קיים כיום).
כאשר מאותרת קרקע
כאשר צוות מטמונט משוכנע שהקרקע נזנחה שנים רבות נעשות על ידי הצוות פעולות על מנת לאשש את הממצאים. הצוות בודק קיום צווי ירושה, בדיקות לגבי מיסים ששולמו (או שלא שולמו) ועוד פרמטרים רבים על מנת להיות משוכנעים לחלוטין שבעלי הקרקע או יורשיהם אינם מודעים כלל לקיומם המקרקעין להם הם זכאים.

תהליך איתור הבעלים

תהליך איתור הבעלים הוא הנדבך המורכב והקשה מכל התהליכים. צוות מטמונט נעזר במאגרי מידע עצומים בכל העולם, חלקם מאגרים הפתוחים לקהל הרחב, חלקם עולים ממון רב וחלקם סגורים והגישה אליהם מתאפשרת באישורים מיוחדים. כיוון שהעם היהודי וישראלים רבים פזורים על פני כל קצוות תבל נדרשים מאגרי מידע עולמיים, אשר לחלקם מילארדי פיסות מידע. בנוסף לכך נעזר צוות מטמונט בכל המידע הקיים ב"יד ושם", חלקו מקוון וחלקו בספריות, כל זאת לגבי הנספים בשואה.
בנוסף למאגרי מידע מרחבי העולם נאלץ צוות מטמונט לכתת רגליו בספריות רבות הפתוחות לקהל, בין אם הספריה הלאומית, ספריות באוניבריסאות וספריות הקיימות באיגודים שונים שהקימו קהילות ממדינות הגולה או מערים ספציפיות (לדוגמא ארגון עולי וילנה).
צוות מטמונט כולל גניאולגים מומחים היודעים לנתח אילנות יוחסין ולהפיק מהם את הקשר הנכון לבעלי הקרקעות או ליורשיהם.

תהליך יצירת קשר עם הבעלים

השלב הבא הינו שלב קשה לא פחות מקודמיו. יש בידי הצוות שמות מדוייקים אך אין מידע על מיקומם על פני תבל. אחת הבעיות המרכזיות ביצירת הקשר היא העובדה שבמקרים רבים הצוות נתקל בשם פרטי ושם משפחה שכיחים ועל הצוות לבודד את האדם הנכון מכל רשימת השמות הדומים זה לזה. יש כמובן גם בעיית שפות כאשר שם המופיע בעברית יכול שיהיו לו כמה אפשרויות בשפות לטיניות, (וההיפך). הקשר עם היורשים נוצר באמצעות דואר אלקטרוני, דואר רגיל, טלפונים, רשתות חברתיות על כל סוגיהן, ווטסאפ, לינקאדין ועוד.
ברוב המקרים, התגובה הראשונה של נציגי היורשים היא חשדנות. "איך יכול להיות שלא ידענו" ואולי גם התחושה שיש כאן טריק או עוקץ להוציא כספים מראש בהסתמך על סיפורים מסיפורים שונים.
מטמונט מקפידה להדגיש כי אין כל תשלום או עמלה אלא אם כן מתקבל אישור על ידי גוף רשמי כמו לשכת רישום המקרקעין לגבי הבעלות בנכס. תשלום העמלה הוא רק בסוף התהליך ורק אם הבעלים או יורשיהם מקבלים את הנכס על שמם או את תמורתם הכספית. אין כל תשלום מראש או תשלום ביניים. רק בסיום התהליך.

תהליך חתימת הסכם עם הבעלים

לאחר שנוצר הקשר, החשדנות מתפוגגת וישנה נכונות להתקדם, מתחיל תהליך חתימת ההסכם עם הבעלים המאותר או יורשיו. ישנה חשיבות רבה לכך שכל היורשים יחתמו על ההסכם ויהיו מודעים לפירות שאותם הם עתידים לקטוף. אפשרות נוספת היא מינוי אחד היורשים לנציג כל היורשים כאשר כולם מעניקים לאותו אחד יפוי כוח לפעול בשמם. אחת האפשרויות למינוי כזה הוא עורך דין המייצג את המשפחה ואת כל היורשים.
בדף נפרד כאן באתר מוצגת טיוטת הסכם לדוגמא. זוהי כמובן רק טיוטא. ההסכם עצמו מותאם בכל מקרה באופן שונה בהתאם לנסיבות, לממצאים ולקשרים הספציפיים בין היורשים של אותו איתור.
לאחר חתימת ההסכם מוצג ליורשים ממצאי האיתור ומתחיל תהליך שיתוף הפעולה לקבלת הנכס.

עמלת האיתור של מטמונט

מטמונט גובה עמלה של 30 אחוז מערך הנכס שאותר. מצד אחד יש ליורשים תחושה שזוהי עמלה גבוהה אך מצד שני, ללא פעילותה של מטמונט לא היו היורשים יודעים לעולם על הנכס ולא היו זוכים לקבל את חלקם. בעבור היורשים זוהי בעצם זכיה בלוטו. זוהי מתנה אשר לולא פעילותה של מטמונט, ביוזמנתה ועל חשבונה, לא היה הנכס מתגלה למשפחה.
ישנם מקרים בהם מטמונט איננה מצליחה לקבל אישור לאיתור ולמרות יוזמתה, מאמציה והשקעותיה בכסף ובזמן עבודה היא איננה זוכה לתמורה כלשהי.
המדיניות הברורה והחד משמעית של מטמונט לא לגבות כל תשלום אם אין הכרה מלאה של כל הגורמים הרשמיים בבעלות היורשים בנכס גורמת לכך שישנם מקרים בהם מטמונט לא זוכה לתמורה כלשהיא למרות פעילותה הרבה.

תהליך אישור ממצאי האיתור – שיתוף פעולה עם הבעלים

עקב ריבוי נסיונות זיוף מסוגים שונים, בודקים הגורמים הרשמיים כל מקרה באופן המדוקדק ביותר ומקשים על נסיונות אלו. עובדה זו מקשה גם על היורשים האמיתיים אשר עליהם להוכיח בצורה חד משמעית את הקשר בין הנכס לבין הבעלים הרשום וכמובן את הקשר בין הבעלים הרשום לבין הטוענים כי הם יורשיו.
עוד קושי הניצב בפני צוות מטמונט הוא ריבוי יורשים ולעיתים קרובות סכסוכים משפחתיים המקשים מאוד על פעילות משותפת בתוך המשפחה לקבלת הנכס המאותר.
בשלב זה נוצר שיתוף פעולה בין צוות מטמונט לבין נציגי הבעלים על מנת לאתר את כל המסמכים אשר יאפשרו להוכיח את הקשר בין המקרקעין לבין היורשים שאותרו. צוות מטמונט מעמיד לרשות היורשים את כל הממצאים שהביאו אותם למסקנה שאלו אכן היורשים ונציגי המשפחה מנסים לאתר כל פיסת מידע, מסמכים שונים ואפילו הודעות לתשלומי מיסים המוכיחים את הקשר לנכס.
תהליך אישור ממצאי האיתור חיוני והכרחי על מנת לשכנע את השלטונות לגבי מהימנות האיתור ומהימנות הקשר של היורשים לנכס.

תהליך אישור השלטונות

זהו כמובן השלב הקשה ביותר מאחר וכפי שצויין ישנם מקרים רבים של נסיונות זיוף. צוות מטמונט בסיוע יועצים משפטיים של מטמונט ושל היורשים עושים כל אשר נדרש וכל אשר אספו על מנת לשכנע את הגורמים הרשמיים באוטנטיות של הבעלות על הקרקע.
בחלק מהמקרים יש צורך בפניה לבתי המשפט אשר יורו ללשכת רישום המקרקעין לקבל את ממצאי האיתור ולאשר את הבעלות על הנכס. התהליך עשוי לארוך זמן נוסף אך בסיומו הרישום פשוט וברור מאחר ולשכת רישום המקרקין חייבת לציית לצווי בתי המשפט.

תהליך המכירה

ברוב המקרים, בין היתר עקב ריבוי יורשים, ולעיתים עקב סכסוכים משפחתיים, אך כמובן לא רק מסיבות אלו, ישנו רצון מצד כל המעורבים למכור את הנכס ולהתחלק בתמורה.
למטמונט קשרים עם יזמים ומשקיעים אשר ניתן לעניין אותם ברכישת הנכס אם היורשים מעוניינים בעזרת מטמונט בהליך מכירת הקרקע.
בחלק מהמקרים נחתם הסכם אופציה כבר בתחילת התהליך אשר בו נקבע מחיר הנכס ותנאי התשלום כאשר התנאי לביצועו מתקיים כאשר הנכס נרשם על שם היורשים וניתנת להם האפשרות למכרו.